Kanuni Sultan Süleyman Döneminde Yaşanan Olaylar

Yazan Osmanlı Tarih 0 yorum

Kanuni Sultan Süleyman , kardeşitaht savaşmadan rahattahta geçti değildir . Bu dönemde ,Osmanlı İmparatorluğu , ekonomik ve askeri üstünlüğü tartışılmaz oldu.

Anadolu'nun iç İsyanı İsyanı

Yozgat , Zünn babası olarak 1526 yılında , vergiağır propagandasından ibaretŞiiliğin ortaya koydu arttı . Kalender Çelebi Karaman ve Maraş'ta isyan savunarak ,haksız yere 1527 yılında geri alınan elinde tımar . Her iki isyan kısa sürede bastırıldı.
Mısır ayaklanmalar

Mısır canb eski Memluk Valisi 1521'de ayaklanan MısırMemlük Devleti'ni yeniden kurmak amacıyla Gazali komutanlarından biriydi . Büyüme isyan bastırıldı . Sayıları isyan in Mısır 'ın Ahmed PaşaValisirandevu için beklerken 1524 yılında ,vezir ona hakaret etmek . Bununla birlikte, bu isyan çok kısa bir süre içinde bastırıldı.

Macaristan fethi

Avrupa'dakiOsmanlı İmparatorluğu'na karşıdönem adlı OrganizasyonlarMacar krallığının yer almıştı o tüm gerçekleştirilebilir . Ayrıca, Kanuni Sultan Süleyman dönemindeBalkanların ötesinde , Avrupa'yı fethediyor verilecek amaçlanmıştır . Bir sendika önlemek için Avrupa'da oluşturulacak , hem de Avrupa'nınfethi için merkezi bir üs oluşturmak içinOsmanlı İmparatorluğu'na karşı bu nedenlerle , Macaristan ikisi için de gerekli idi .

Ödeme ve Belgrad öldürtmesl içinOsmanlı büyükelçisini gönderdi Macaristan'ın yıllık vergi 1521 yılında zamanında çıkıldı ve vardı .

Avrupa Şarlken Alman imparatoru siyasi bir birlik kurmak isteyen , Fransa I. Fransuva ile yaptığı savaşlarda Fransakralı esir almıştı . Orta Avrupa'daOsmanlı hakimiyeti yardım isteyin ve gözdağı Macaristan zararınız için Şarlken üzerine sağlamak için Fransa'nın hukuki tekrar sefere çıkıldı . Osmanlı ordusu 1526Macar ordusu içinde MohaçSavaşı'nda yenildi . Busavaştan sonra , FransaKralı yayınlanacak bırakıldı Macaristan fethedildi . Kanuni, Macaristan Jan Zapola kralı olarak atandı .

Orta Avrupa'da Macaristanfethi ile Osmanlı hakimiyetine Avusturya ile sınırları kurulmuş ve var idi . Bu durum Avusturya ilesavaşınbaşlamasından yol açmıştır .

Osmanlı ve Avusturya Savaşları

Hakim, Osmanlı İmparatorluğu ve Avusturya Macaristan arasındakisavaşıntemelindedüşünce etkili olmuştur .

Viyana Kuşatması I. ( 1529)

Kısa bir süre Ferdinand Avusturya arşidüka MacaristanOsmanlı ordusununayrılmasından sonra , Macaristan Buda saldıran işgal edildi . Bu kez 1529 yılındaKanuni üzerine , Ferdinand çekilmesi üzerine Viyana kuşattı . Ancak,kuşatma itibaren kuşatma bir süre sonradönüş için hazırlıklar kaldırdı yapmıştı .

Almanya Seferi ( 1532 )

Kanuni Sultan Süleyman kuşatılmış Buda tarafından Avusturyalı Arşidük Ferdinand tekrar tekrarsefere çıktı . Çıkmayınca birine karşıOsmanlı ordularının bu zamanda Almanya'yaOsmanlı ordularının kadar ilerleyin iade edildi .

İstanbul'da Avusturya ileAntlaşması'nın imzalanması ( 1533 )

Osmanlı İmparatorluğu gönderilenelçileri ile imzalananantlaşma ile Ferdinand , Avusturya Arşidük ile iyi geçinmek , ancak başka çaresi olmadığını anlar ;

✓ Avusturya , Macaristan ,Osmanlı İmparatorluğu kabul edilmektedir .

✓ Macaristantopraklarında düzenlenen AvusturyaOsmanlı İmparatorluğu'na vergi ödemeyi kabul etti .
✓ Avusturya ,protokolün Arşidük şartlarıOsmanlı sadrazamı eşdeğer olduğu kabul edildi .

Zigetvar Seferi ( 1566 )

1566 yılında Kanuni, sonunda Avusturya'ya geri geldi . Kaleden Zigetvar . Ama Kanuni,kuşatma sırasında öldü .

Osmanlı Fransız ilişkileri

Sultan Süleyman I ,Osmanlı İmparatorluğu'nunelinden Fransa Şarken kurtarma Kralı yavaş yavaş gelişti Fransuva Fransız dostluk başladı . 1535 kapitülasyon anlaşması Fransa'ya verilen ticari imtiyazlar imzalandı . Bu anlaşma ;

Önlemek için Avrupa'da siyasi birliğinkurulmasını destekleyerek Fransa'ya karşı ✓ Şalken Alman imparatoru

✓ gelirleri nedeniyleAkdeniz ticaretini canlandırmak amaçlanmıştır coğrafi keşifler , düşmüştür .

Antlaşmanın bazı hükümler şunlardır :

✓ Fransız gemileri serbestçe Osmanlı sularına ticaret mümkün olacak

Diğer tüccarlar ✓ Fransız tüccarlar daha az vergi ödemek

✓ Fransız tüccarlar arasındaki davaFransız yargıçlar bakacağız

✓ Fransız tüccarlar ve Türk tüccarlar arasındaki davaTürk mahkemesine bakacağız ancakmahkemeFransız tercüman olacak

✓ Fransa'damirasçılarına verilecekFransız tüccarların malları Osmanlı topraklarını ölüyor

✓ Türk tüccarlar Fransa'daaynı haklardan yararlanacak

✓ Antlaşması , ikihükümdar hayatta olduğu için zamanında hazır olacaktır

Bu anlaşmanın bir sonucu olarak ;

***Osmanlı İmparatorluğu Akdeniz ticaretinde elde edilengelir bir süre için artmıştır .
Diğer Avrupa Devletleri *** Bu antlaşma aynı zamandaOsmanlı İmparatorluğu'nun neden olmuştur ticari ayrıcalıklar elde etmek istiyorum .
*** "Cetvel HemAntlaşması geçerli olacaktırdöneminde hayatta ," Madde tesisleri tarafındanantlaşmanıntek taraflı iptal sağlandı . Böylece,antlaşma eğersonuçlara karşıOsmanlı İmparatorluğu iptal edilebilir.
1740 I. *** Mahmud sürekli Fransa'ya verilenayrıcalıklar yaptı maddeleri kaldırarak "cetvel , hemAntlaşması geçerli olacaktırzamanında hayatta idi." Bu durum ,anlaşmanın iptaliolasılığı tek taraflı feshetti.
*** XVIII. Yüzyıldan itibarenOsmanlı İmparatorluğunun kapitülasyonlar karşı olmaya başladı . Osmanlı Devleti'nin kapitülasyonlar , bu dönemden çıkarmak istedi , ancak diğer devletler bunu kabul etmedi . Osmanlı ekonomisininteslimiyetininLozan Antlaşması'nınbağımsızlığı çıkarıldı zayıfladı.

Osmanlı İran İlişkileri

Kanuni Sultan Süleyman , 1534 , 1548 tarihinde bazı çocuklarkışkırtmasıyla karşıOsmanlı İmparatorluğu ,Safevi İmparatorluğu ve Anadolu'daOsmanlı İmparatorluğu'na karşı Avusturya ile ittifak yapmak ve 1553 yılında İran'a seferler düzenledi . Sonuç olarak , 1555 yılında İran'ınisteği üzerine AmasyaAntlaşması imzalandı . Iki devletilk antlaşma imzaladı arasındakiOsmanlı sınırlarıBasra Körfezi'ne genişletti .

Denizde Operasyonlar

( 1522 ) Rodos fethi

Rodos Fatih ,yerleşim teslim edildi koşuluyla Saint Jean Şövalyeleri izin verilen başka bir adaya sırasında alınamaz .

Osmanlı Cezayir'de İmparatorluğu ( 1533 ) bağlanma

Akdeniz , İspanya ve Portekiz ,Osmanlı İmparatorluğu'nda Barbaros Hayrettin Paşa'ya karşı mücadeleKaptan-ı Derya girerek ilan edildi . Böylece,Osmanlı İmparatorluğu'nun Barbaros'unyönetimi altında Cezayir'e bağlandı .

Preveze Deniz Savaşı ( 1538 )

Andrea Dory Venedik, Ceneviz, Malta ve Portekiz gemileri devletler AvrupalılarınkomutasındaAkdeniz'deOsmanlı donanmasının güçlendirilmesi tarz yaratmak oluşmuştur . Osmanlı donanması , donanmasıHaçlı Ordusunu bozguna uğrattı . Böylece,Akdeniz'deOsmanlı İmparatorluğu'nunkural geçti .

Osmanlı Donanması , Fransa ( 1543 ) Yardım

Osmanlı filosununkomutasındakiFransız filosuna karşı Şarken Barbaros Hayrettin yardımcı olmak içinNiş Kalesi'ni alarak Fransa'yı bıraktı .

( 1551 ) Trablus Makbuzu

Tripoli Saint JeanŞövalyelerielinde , Turgut ReiskomutasındakiOsmanlı donanması tarafından fethedildi .

Cerbe Deniz Savaşı ( 1560 )

Haçlılar önünde oluşanAkdeniz'deOsmanlı donanmasınınüstünlüğüne son vermek amacıyla ,Osmanlı donanması Cerbeadasında yenildi . SonraadaOsmanlı İmparatorluğu'na bağlandı . Böylece,Akdeniz'deOsmanlı İmparatorluğu'nunkural tamamlanmıştır .

MaltaKuşatması ( 1565 )

Aziz MaltaŞövalyelerielinde Jean , ben çevrili alamadım rağmen . Kuşatma sırasında Turgut Reis'inölümü üzerinekuşatma kaldırıldı .

Hint donanma kampanyalar

Yasal Hindistan'da bir donanma göndererek ;

✓hukuki yardım isteyin Hintli Müslümanlara karşı Hindistan'ınPortekiz kolonizasyon isteği ,

✓Hint Denizi etrafında yol ve isteyen Osmanlı hakimiyetini Relishes

etkili olmuştur.

1538, 1551, 1552 ve 1553dört büyük deniz yolculuğu yapıldı . Hadım Süleyman Paşa , Piri Reis , Murat Reis ve Şeyler Ali ReisArap Yarımadası'nda bu sefer düzenleyenkurallarda komutanları olarak yaşanan , tümKızıldeniz ,Basra Körfezi , Sudan ve Habeşistan ,Portekizce alarak rağmenOsmanlı egemenliğinin bir parçası yönetimine karşı elde edilememiştir .

Portekiz yönetimine karşı sağlamak için başarısız ;

✓ bölge çok uzak istanbul dan

✓yükseltmemotivasyon Hindistan fetih seferi , sadece yardım için gitmek

0 yorum:

Post a Comment